Har du forslag, eller mangler vi noget, må du meget gerne kontakte sekretariatet.
Når du bliver ansat som sognepræst, skal du have adgang til mobil, PC, kopimaskine, printer og et kontor. Det gælder uanset om du tjenestemandsansat, overenskomst ansat, sogne- og/eller funktionspræst.
Du skal aftale kontorforholdene, PC og mobil med provsten.
Er du funktionspræst, skal det være afklaret, hvem der søger for disse forhold. Det også provsten, som skal sørge for, at det er på plads. Herunder kontor på den institution, hvor du eventuelt skal arbejde som funktionspræst.
For at undgå beskatning af fri telefon, skal du bede om at underskrive en tro-og-love-erklæring, der bekræfter, at du bruger arbejdsmobilen privat.
Kontakt din tillidsrepræsentant, hvis du ikke kan få arbejdsredskaber til at løse dine opgaver.
Er du ansat i et embede med bistandsforpligtelse eller funktionspræstekvote, skal du have et regulativ.
Kontakt tillidsrepræsentanten om regulativ.
Du har ret til en fast ugentlig fridag og 6 friweekender årligt.
En friweekend omfatter en sammenhængende lørdag og søndag.
Herudover har du ret til frihed på yderligere 7 søgnedage årligt.
Aftalen om fridage, søgnedage og friweekender er indgået mellem Præsteforeningen og Kirkeministeriet tilbage i 1987 og er en særskilt aftale om frihed, som ikke er omfattet af de almindelige ferieregler. Fridage og fri weekender fordeles jævnt i løbet af et kalenderår.
Du optjener ferie med løn til afholdelse løbende.
Er du fuldtidsansat, optjener du 2,5 almindelige feriedage pr. måned, er du kvoteret ansat, optjener feriedage i overensstemmelse med kvoten.
Du har krav på at kunne holde 3 ugers sommerferie (hovedferie) i sammenhæng i perioden 1. maj-30. september.
De 2 resterende ferieuger kan afholdes på et hvilket som helst tidspunkt i perioden, herunder også i hovedferieperioden og som enkeltdage.
Er du kvoteret ansat, indgår de arbejdsfridage i ferien.
Du aftaler ferie med provsten.
Hvis provsten varsler, at du skal holde ferie, skal du være opmærksom på, at hovedferie skal varsles med 3 måneder, restferie med 1 måned.
Præster optjener 6 særlige feriedage i kalenderåret. Dagene optjenes forholdsmæssigt i forhold til ansættelsesperioden, dvs. at der optjenes 0,5 feriedag pr. måneds ansættelse for sognepræster. De optjente særlige feriedage kan afvikles efterfølgende i perioden 1. maj-30. april (det gamle ferieår) og eventuelle overskydende dage skal godtgøres ved ferieårets udløb, medmindre der træffes aftale om overførsel til den følgende periode.
Den kontante godtgørelse for de 6 særlige feriedage udgør 2,5% af de løndele, der indgår i beregningsgrundlaget for feriegodtgørelse i forbindelse med fratræden.
Aftal med provsten, hvordan dine særlige feriedage skal afvikles, udsættes eller udbetales.
Du er omfattet af Ny præst efteruddannelsesforløb, når du ansættes i dit første embede.
Det er stiftets uddannelseskonsulent, som har ansvaret for, at der tilrettelægges og koordineres et samlet introduktionsforløb gennem udarbejdelsen af en uddannelsesplan.
Planen sikrer, at alle minimumskravene er opfyldt, og synliggør både for præst, menighed og foresatte i hvilket omfang og hvornår, der skal afsættes tid til din deltagelse i introduktionsforløbet.
Hvis du allerede er i gang med Ny præst, fordi du har været ansat i et eller flere vikariater, skal planen justeres i forhold til dit nuværende ansættelsesforhold.
Din uddannelsesplan skal sendes til uddannelseskonsulenten i det stift, hvor du er blevet fast ansat.
Det er stiftets uddannelseskonsulent, du skal kontakte, hvis du har spørgsmål om efteruddannelsesforløbet og hvilke muligheder, du har – både hvis din ansættelse ændrer sig, eller du bliver ledig.
Efter den obligatoriske uddannelsesuge har du en ekstra friweekend, som du aftaler med provsten. Fri weekend afholdes i samme uge, som du er på obligatorisk efteruddannelse.
Som fastansat præst er du, i henhold til Menighedsrådsloven, født medlem af menighedsrådet. Det vil sige, at du har ret og pligt til at deltage i menighedsrådsmøderne med forslags-, tale- og stemmeret.
Er du funktionspræst, vil du som udgangspunkt have en kvote i et sogn og vil i så fald være født medlem af det menighedsråd. Alt efter din sognepræst kvote vil Præsteforeningen anbefale, at du taler med provst og tillidsrepræsentant om, hvor meget du skal deltage i menighedsrådsmøderne.
Har du en bistandsforpligtelse, har du ret til også at deltage i menighedsrådsmøderne i det sogn, hvor du har bistand, men uden stemmeret.
Er du kvoteret præst, er du ikke forpligtet på at deltage i alle menighedsrådsmøder, men kun i overensstemmelse med din kvote. Aftal din deltagelsen i menighedsrådsmøder med provsten.
Hvis du har været konstitueret/ansat i 3 forskellige pastorater af mindst 3 måneders varighed, får du automatisk et mobilitetstillæg på 36.514,71 kr. årligt/ 3.042,89 kr. månedligt ved fremtidige ansættelsesforhold som overenskomstansat præst. Det vil sige, at du beholder tillægget, så længe du er i vikariater eller får fast embede som overenskomstansat præst.
Du er både som kommende mor/far eller medfar/medmor omfattet af reglerne om barsel, så længe du er i ansættelse som præst.
Det betyder også, at du ikke kan afskediges på grund af kommende orlov i forbindelse med fødslen.