Tjekliste angående tjenestebolig
Tjekliste angående tjenestebolig
Har du forslag, eller mangler vi noget, må du meget gerne kontakte sekretariatet.
Når du søger embede med tjenestebolig, er det en god idé, at du undersøger, forholdene omkring boligen:
En række af disse oplysninger fremgår ofte i opslaget, men derfor kan det alligevel være en god idé selv at se nærmere på forholdene. Du kan eventuelt kontakte provst eller tillidsrepræsentant og høre om boligen.
Boligbidraget fastsættes ved vurdering, hvor en vurderingsmand udpeget af Præsteforeningen deltager.
Når boligbidraget er fastsat fradrages 30% pga. bolig- og fraflytningspligten ved fratræden. Boligbidraget kan højst andrage 15% af skalalønnen for tjenestemænd.
For overenskomstansatte fastsættes loftet for boligbidraget som 17% af basislønnen.
Du kan læse mere om vurdering her: procedurer i forbindelse med vurdering af boliger
På Præsteforeningens hjemmeside kan du se, hvem der er vurderingsmand i dit stift.
Boligbidraget trækkes månedsvis i lønnen og afregnes til kirkekassen af stiftet.
Tjenesteboligen samt eventuel have, gårdsplads og lignende skal stilles til din rådighed i god og rengjort stand fra ansættelsestidspunktet eller det særligt fastsatte tidspunkt for brugsforholdets begyndelse., jfr. tjenesteboligcirkulæret §6.
Er boligen ikke klar til indflytning, når du tiltræder embeder, kan du efter stiftsøvrighedens forudgående godkendelse få godtgjort udgifter ved ophold andetsteds. Godtgørelsen afholdes af kirkekassen.
Kommer du i den situation, vil menighedsrådet ofte være behjælpeligt med at finde en midlertidig bolig.
Boligens tjenstlige lokaler omfatter kontor med eventuelt særligt venteværelse og toilet samt konfirmandstue med entré, garderobe, toiletter, depot og evt. køkken.
Forpligtelserne vedrørende de tjenstlige lokaler påhviler menighedsrådet.
Menighedsrådet skal forsyne lokalerne med passende inventar, renholde dem og betale for forbruget fra disse lokaler.
Du skal være opmærksom på om, konfirmandlokale/mødelokale i forbindelse med præsteboligen, der inklusive særskilt entré, garderobe, toiletter, depot og eventuelt tekøkken er mere eller end mindre end 95 m2. Udgør de mere end 95m2, er de nemlig undergivet menighedsrådets rådighed med respekt for den konfirmandundervisning, der er henlagt til lokalerne. Det behøver ikke at være et problem, men det kan være godt at vide og, det kan være en god idé at undersøge, hvad praksis er i forhold til menighedsrådets brug af lokalerne.
Søger du embede med tjenestebolig uden, at det er en forfremmelse, godtgøres udgifterne ved bohavets flytning med 80%. Dette gælder også ved flytning til tjenestebolig ved første embede.
Kontakt stiftet og få blanket til brug ved flytning. Du skal indhente tilbud fra tre flyttefirmaer. Tilbuddene skal godkendes af det stift, der flyttes til.
Du får også dækket rimelige udgifter til autoriseret nedtagning og opsætning af lys og sædvanlige husholdningsmaskiner.
Har du søgt et LG2, LG3 eller provsteembede
Får du flyttegodtgørelse efter reglerne om forfremmelse.
Det betyder, at du får dækket din flytteudgifter 100%. Kontakt stiftet og få blanket til brug ved flytning. Du skal indhente tilbud fra tre flyttefirmaer. Tilbuddene skal godkendes af det stift, der flyttes til.
Derudover får du supplerende godtgørelse efter den lave sats (2024: 21.462 kr.)
Får du nyt embede og skal flytte ind i tjenesteboligen, skal der være indflytningssyn. Det fremgår af tjenesteboligcirkulæret § 7
Det er vigtigt, at du har tillidsrepræsentanten med og at I, inden synet, gennemgår boligen og drøfter eventuelle forhold, som skal påpeges. Det fremgår også af tjenesteboligcirkulæret, at de medvirkende ved synsforretningen skal foranledige, at bemærkning om åbenbare mangler ved boligen og dens inventar tilføres synsprotokollen. Men derfor kan det alligevel være en god ide, at du selv sammen med tillidsrepræsentanten får et overblik over eventuelle fejl og mangler. Husk at tillidsrepræsentanten har været med på flere syn og har erfaring med, hvordan standard skal og bør være.
Ved indflytningssynet indgås skriftlig aftale mellem menighedsrådet og sognepræsten om vedligeholdelsespligten vedrørende eventuel have, gårdsplads og lignende.
Menighedsrådet er forpligtet på at vedligeholde tjenesteboligen. Det omfatter indvending og udvendig vedligeholdelse som maling, tapetsering og anden istandsættelse som følge af slid og ælde foretages så ofte som påkrævet.
MEN du er som beboer af tjenesteboligen den, som forestår den daglige drift af boligen, herunder vedligeholde og forny låse og nøgler, vand- og gashaner, el-afbrydere, ruder, gulve, wc-kummer, cisterner, vaskekummer og badekar.
Du skal derfor også straks anmelde skader, hvis udbedring ikke tåler opsættelse, til menighedsrådet, jfr. tjenesteboligcirkulæret, ligesom du skal begrænse skadens videre omfang at træffe foranstaltninger til midlertidig afhjælpning af skaden. Det vil typisk være kirkeværgen, du skal kontakte.
Du skal være opmærksom på, at du kan være erstatningsansvarlig for skader, som voldes på boligen og dens inventar, som skyldes dig, din husstand eller gæster. Kontakt sekretariatet, hvis du har spørgsmål desangående.
Når du bliver ansat som sognepræst, skal du have adgang et kontor.
Det er Præsteforeningens holdning, at du kan have et kontor i tjenesteboligen. Det gælder uanset om, der også er et kontor i sognegården. Kontakt tillidsrepræsentanten hvis der er problemer med kontorforholdene.
Når vi taler om boligens og havens standard generelt henvises til de vejledninger Præsteforeningen har udarbejdet sammen med Landsforeningen, som du kan læse her:
Vejledning om boliger med hensyn til boligens standard, udstyr og indretning (PDF). Ligeledes er der aftalt en vejledning vedr. pasning af have- og gårdarealer (PDF).
Er haven under 1.000m2 vil det som udgangspunkt være dig, som vedligeholder haven og eventuel gårdsplads. Det er muligt at aftale med menighedsrådet, at det overtager denne forpligtelse helt eller delvis, hvis forholdene begrunder det, jfr. tjenesteboligcirkulæret 25, stk. 2.
Er haven over 1.000 m2 er det menighedsrådet, som har forpligtelsen. Det er dog muligt at indgå aftale om, at du selv varetager en del af vedligeholdelsen.
Ønsker du ændringer af boligen eller have, gårdsplads og lignende skal menighedsrådet give samtykke.
Antenner, paraboler, radiomaster og flagstænger må kun opsættes efter de af menighedsrådet fastsatte bestemmelser.
Haveredskaber stilles til rådighed af menighedsrådet. Det skal menighedsrådet uanset om din have er over eller under 1000 m². Haveredskaberne skal skrives på tjenesteboligens inventarliste. Det fremgår af den vejledning Præsteforeningen har aftalt med Landsforeningen af Menighedsråd vedrørende pasning af have, gårdsplads og lignende tilknyttet tjenestebolig.
Snerydning og grusning af adgangsveje til de tjenstlige lokaler hører under menighedsrådet.
Præster kan ikke deltage i forhandling og afstemning i sager, der vedrører præsteboliger, jfr. lov om menighedsråd § 27. Det gælder både din egen tjenestebolig, såvel som andre tjenesteboliger.
Dit menighedsråd kan imidlertid ikke ændre på boligen eller haven uden at spørge dig. Det skal dog bemærkes, at du ikke har krav på, at dine ønsker bliver fulgt.
I henhold til boligcirkulærets § 5 skal samtlige nøgler til tjenesteboligen overdrages til dig som sognepræst.
Skulle du dø i embedet, kan din familie blive boende i tjenesteboligen i tre måneder. Når tjenesteboligen fraflyttes, dækkes flytteudgifterne, og din ægtefælle vil få supplerende flyttegodtgørelse.
Der afholdes syn hvert 2. år inden den 1. oktober. I synet deltager op til 2 valgte medlemmer af menighedsrådet/-ene, en bygningskyndig udpeget af menighedsrådet/-ene, samt sognepræsten. Din tillidsrepræsentant har ret til at deltage i synet. Det anbefaler Præsteforeningen.
Vær opmærksom på, når der er syn at pege på eventuelle fejl og problemer. Det er også muligt at tage energibesparende tiltag op, behov for forebyggelse af indbrud, tyveri, brand, vandskade og andre lignende forsikringsforhold, jfr. boligcirkulærets § 30. Netop sådanne forhold kan din tillidsrepræsentant fremføre. Din og tillidsrepræsentantens bemærkninger skal indføjes i synprotokollen. Herefter skal provstiudvalget tage stilling til, hvilke udbedringer med videre, der skal foretages.
Hvert 4. år er provsten med til syn og leder synsforretningen. Her kan synsudsatte forhold tages op.
Har du mistanke om skimmelsvamp i tjenesteboligen, skal du henvende dig til menighedsrådet/provsten. Du skal begrunde din mistanke med fugt, skimmelsvamp/lugtgener og/eller helbredsmæssige gener, som efter lægefaglig udtalelse kan skyldes skimmelsvamp. Du kan anmode menighedsrådet om et syn. Alternativt kan du anmode om at få iværksat et ekstraordinært provstesyn.
Du skal være opmærksom på, at inden to uger efter du har kontaktet menighedsrådet eller provsten med din begrundede mistanke om skimmelsvamp, skal der afholdes syn af boligen. Ved synet vurderes, om der er grundlag for bestilling af teknisk undersøgelse.
Præsteforeningen anbefaler, at du fra start inddrager din tillidsrepræsentant og/eller arbejdsmiljørepræsentant i sagen.
Læs også vejledning vedr. skimmelsvamp (PDF), hvor procedurer ved påvisning af skimmel er beskrevet.
Hvis du ønsker at fremleje værelser i tjenesteboligen, f.eks. have en studerende boende, skal du have menighedsrådets samtykke, jfr. boligcirkulæret § 14. Det gælder uanset om, du får husleje eller ej for fremlejen.
Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du i henhold til § 14 stk. 2 har vedligeholdelsesforpligtelse vedrørende fremlejede værelser m.v. og over for menighedsrådet er ansvarlig for, at det fremlejede ved et fremlejemåls ophør, fremstår i god og forsvarlig stand, jf. § 12.
Hvis du eller en i din husstand ønsker at bruge en del af tjenesteboligen til erhvervsmæssige virksomhed, kræver det at du i henhold til §14 i Boligcirkulæret får menighedsrådets samtykke, ligesom du også skal have biskoppens samtykke, jfr. §13.
Du skal være opmærksom på, at hvis du får samtykke, har du vedligeholdelsesforpligtelsen i forhold til værelset og toilettet. Det vil sige, at du skal betale eventuelle skader, der måtte opstå.
Udgifterne til grundskyld, renovation, skorstensfejer, rottebekæmpelse med videre, anses for indeholdt i boligbidraget.
Det fremgår af cirkulæreskrivelsen til boligcirkulæret fra 1989:
»Afgifter til vand (herunder brugsafgift), renovation, fællesantenneanlæg, hybridanlæg samt miljøafgift og andre lignende afgifter anses for indeholdt i boligbidraget og kan derfor ikke kræves refunderet af præsten ud over dette«.
Det er derfor menighedsrådet, som ejer af boligen, som betaler de særlige udgifter.
Har du barselsorlov, er det praksis, at du bor i tjenesteboligen på uændrede forhold. Det vil sige, at du fortsat betaler boligbidrag.
Har du studieorlov, der også praksis, at du kan bo i tjenesteboligen på uændrede vilkår. Bliver du opkrævet husleje og ikke boligbidrag, skal du kontakte sekretariatet.
Holder du orlov uden løn, skal du være opmærksom på, at du ikke har boligpligt. Bliver du boende i tjenesteboligen i orlovsperioden, skal det derfor aftale. Du skal også være opmærksom på, at du skal betale husleje og ikke boligbidrag. Boligbidraget tager højde for, at der er boligpligt. Du kan derfor få en ret markant huslejestigning.
Skal du fraflytter tjenesteboligen som følge af, at den skal nedlægges/renoveres, får du flyttegodtgørelse efter reglerne om uansøgt forflyttelse. Det vil sige, at udgifterne ved bohavets flytning dækkes med 100%.
Kontakt stiftet og få blanket til brug ved flytning. Du skal indhente tilbud fra tre flyttefirmaer. Tilbuddene skal godkendes af stiftet.
Udgifter til autoriseret nedtagning og opsætning af lys og sædvanlige husholdningsmaskiner dækkes også.
Der udbetales desuden en supplerende godtgørelse (2024: 41.306 kr.)
Når tjenesteboligen fraflyttes i forbindelse med afsked med pension, får du ikke flyttegodtgørelse. Men du får en godtgørelse svarende til 100% af det fastsatte årlige boligbidrag. Dette gælder også ved fraflytning med dispensation op til 2 år før afsked med pension.
Vær opmærksom på, at udgifter ved fraflytning i forbindelse med pensionering kan fratrækkes. Udgifterne skal dokumenteres. Det vil sige, at du skal gemme kvitteringer fra eventuelle flyttefirmaer også hvis du selv lejer en flyttebil. Du skal også gemme kvittering for færgebilletter, broafgift med videre, hvis du flytter fra en landsdel til en anden. Herudover kan du foretages et skønsmæssigt fradrag afhængigt af husstanden og bohavets størrelse. Det vil sige, at du ikke skal dokumenterer dette fradrag.
Får fraflytter embede og tjenesteboligen, skal der være fraflytningssyn. Det fremgår af tjenesteboligcirkulæret § 7
Det er vigtigt, at du har tillidsrepræsentanten med og at I, inden synet, gennemgår boligen.
I særlige tilfælde kan der gives dispensation for boligpligten.
Præster, der står overfor pensionering, har ret til dispensation fra boligpligten op til 1 år før fratræden fra stillingen. Du skal ansøge om dispensation. Ønsker du dispensation for en periode på mere end 6 måneder før fratræden, skal ansøgning indgives med et varsel på 3 måneder til udgangen af en måned til biskoppen.
Det er også muligt at søge om dispensation fra boligpligt op til 2 år før fratræden med henblik på pensionering fra stillingen. Det er en betingelse, at menighedsrådet tilslutter sig ansøgningen. Ansøgningen skal indgives med et varsel på 3 måneder til udgangen af en måned til biskoppen.
Er du gift med en anden sognepræst med tjenesteboligpligt, gives der dispensation fra boligpligten, hvis ægtefællens tjenestebolig ikke befinder sig længere end 50 km. fra dit sogn. Det gælder også, hvis din ægtefælle er undergivet en lovbestemt bopælspligt. Du skal søge biskoppen om dispensation.
Er afstanden mellem din og ægtefællens tjenestebolig mere end 50 km. fra sognet, kan du søge biskoppen om dispensation med et varsel på 3 måneder til udgangen af en måned. Forinden der træffes afgørelse herom, gives menighedsråd og provst lejlighed til at udtale sig. Det gælder også, hvis din ægtefælle er undergivet en lovbestemt boligpligt.
I særlige tilfælde begrundet i sociale eller helbredsmæssige grunde kan Kirkeministeriet dispensere fra en bestående boligpligt efter ansøgning fra sognepræsten. Forinden der træffes afgørelse, gives menighedsråd, provst og biskop lejlighed til at udtale sig.
Bemærk, at der udbetales et års boligbidrag, når man får dispensation begrundet i helbredsmæssige forhold. Der gør man ikke, når dispensationen skyldes sociale forhold, jfr. cirkulære om flyttegodtgørelse § 29.