Hanne Jul Jakobsen blogger om bønnen, teksterne og livet

Hanne Jul Jakobsen blogger om bønnen, teksterne og livet

Rundesang

Af Sognepræst Hanne Jul Jakobsen, Møllevang, Århus

Jeg synger rundesang med Prædikeren. Det er mig der bestemmer. Nogle gange får han ordet. Andre gange tager jeg det og beholder det længe. Men han får sagt det hele. Hvert et ord. På min måde. En anmelder kaldte Rundesang en decopage, da den udkom. Det var ingen kompliment. Men det er faktisk godt set. For det er lige hvad det er. Jeg har klippet og klistret i Prædikerens ord og mine ord, så der fremstår et helt nyt billede. Jeg har sat hans evigt gyldige sandheder og eksistentielle visdom sammen med mit ret så almindelige og helt igennem tidslige liv. En moderne eksistens på et bagtæppe af en antik tekst. Og der er faktisk meget lidt nyt under solen. Ikke sådan når alt kommer til alt.

Fordærvelse
Vi kræver glæde og lykke
af os selv
og rigtig meget af hinanden.
Sorg og tristhed
det er noget vi skal over.
Glæde fungerer bedre
på papiret
i virkeligheden
på arbejdsmarkedet.
Og vi presser hinanden
med sjove klip fra youtube
og forsøger at bestikke
det triste
med jokes om dyr der kan tale
eller ideer til nye fliser i køkkenet.
Afpresning gør den vise til tåbe,
bestikkelse fordærver hjertet.
Vi er medarbejdere på
hinandens fordærvelse
og aftenen i det forkerte selskab
er uendelig.
Hellere ende end begyndelse.
Den vil ingen ende tage.
De griner ellers meget
men ikke af noget
og de taler meget
om valget af de nye lamper over spisebordet
om opskriften på den salat vi spiser
om deres børn, som virker ret almindelige
og om hvor underlige deres naboer er
og der er meget lidt plads
til det langmodige og svære
og alt for meget plads
til det hovmodige og nemme
og jeg tænker
hellere langmodig end hovmodig
men forstår det ikke engang selv
men de er ikke særligt underlige de naboer
og jeg gider ikke tale om lamperne
og slet ikke om salaten eller børnene
men jeg har ikke noget bedre
at tale med dem om.
Eller jeg gør det ikke.
Jeg tænker bare mit
og siger: Nå, skal I til Jesperhus Blomsterpark til sommer.
Men ingen andre end mig
fanger ironien og alt det jeg også siger.
Vær ikke hurtig til at græmme dig,
for græmmelse hviler i tåbers favn.
Og den er min.

Hanne Jul Jakobsen er sognepræst i Møllevangskirken i Aarhus og forfatter til bøgerne ”Rundesang – om tomhed og muligheder”, 2016 og ”Pralbønner – for forbigående”, 2018. Begge på forlaget Eksistensen.

 

 


Kategorier:
Blogindlæg